FIENDEN -Sveriges relation till Ryssland av Dick Harrison

Bokrecension

Dick Harrison har just kommit ut med en bok Fienden, Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag.
Han avslutar sin bok med följande ord:
” Det stora bekymret, som våra statsmän lär tvingas fortsätta att grubbla över och ta ställning till inom överskådlig framtid, är hur de bäst hanterar Björnen. Han lär inte kunna skjutas, blott bedövas, och alla försök att tämja honom medelst demokratiska injektioner och lektioner har hittills visatr sig vara fåfäng möda. Vi vinner ingenting på att baktala honom, förakta honom och bojkotta hans konst, musik och litteratur – men har vi verkligen råd att sluta frukta honom?”

 

En lättläst och intressant bok för mig som INTE är intresserad av historia! (sic…)
Men måste bara avisera denna bok!
Jösses, Sverige o Ryssland har legat i luven på varandra sedan vikingatiden.

Bara ett axplock ur boken:
Vår kung Johan III skrev till Ivan IV, ”Ivan den förskräcklige” januari 1573:
Citat:
”Men eftersom du bland annan stinkande lögn skäller Oss och Vår salige käre herr Fader för ärelösa trälar, eller stratnicher, som ditt ryske tungomål förmäler, det ljuger du som en skälm så väl som allt annat, och därför må du själv bliva en stratnich och ärelös träl och en okristlig huvudljugare och tyrann som du och i sanning är, eftersom du aktar varken ord, ära, sigill eller sanning som nog bevisligt är.”

Varför får citatet att påminna mig om nuvarande presidenten i Ryssland? Kanske inte så svårt förstå….

Vi i Sverige måste nog inse att verkligheten håller på att hinna ikapp oss. Vi, naiva Sverige, har nedrustat oss till den grad att våra tidigare generationer skulle rotera i sina gravar om de visste. Vi visar numera vår bara strupe.

Tro inte att Ryssland avslutar med att bara ta delar av Ukraina. Fortsättning följer om vi inte kommer till sans och motar Putin i grind.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *