”Förebyggande kärnvapenattack”

Det här inlägget gjorde jag för några år sedan. Vem kunde tro att det är än mer aktuellt idag?

2013.03.07

Bokrecension

Flykten från läger 14

Blaine Harden
Norstedts

Hörde idag på radion att Nordkorea nu hotar med en förebyggande  kärnvapenattack efter att ha genomfört sin tredje provsprängning. Antagligen är USA det tänkta målet i attacken. Bedömare tror ändå inte att Nordkorea i dagsläget har missiler som både kan bära atombomben och nå USA, men det kanske bara är en tidsfråga när.

Av en slump har jag precis läst färdigt boken Flykten från läger 14 av journalisten Blaine Harden. Jag citerar framsidan:
”En berättelse som saknar motstycke, varje sida i denna bok bär trovärdighetens prägel” (Barbara Dermick, författare).

Vi tycker att nazisternas arbetsläger, koncentrationsläger, under andra världskriget var fruktansvärda. Men de pågick ändå bara några få år. Hur många vet att Nordkorea haft sådana läger i femtiotalet år, och har det fortfarande än idag?
Boken är unik. Den handlar om en ung människa, född i läger 14, och vars liv var förutbestämt att avlutas efter ett liv som livstidsslav i lägret. Men han lyckades fly. Ingen annan i hans situation har lyckats tidigare.

Vill man få fler fakta om det slutna landet Nordkorea, som är högaktuellt i dessa dagar är denna bok utmärkt. Vi hoppas att hoten om en förebyggande kärnvapenattack bara är politisk retorik. Efter att ha läst boken som avslöjar närmast fasansfull behandling av sina egna landsmän kan man befara att de inte drar sig för en ännu mer fasansfull behandling av sina fiender (USA).
Bara en varning, citat: ”Känsliga läsare bör varnas för att berättelsen är skoningslös i sin skildring av smärta och förtvivlan” (The Guardian).

————————————–

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *