Kvinnan fick ej synas i TV

Inlägget ingår i Människors lika värde, se SIDOR till höger.

Detta inlägg skrev jag in på min gamla blogg redan den 7 januari 2012, och det har inte hänt mycket sedan dess…..hu!!

Kvinnan fick ej synas i TV

Det var mycket värre än jag trodde.
För någon dag sedan skrev jag inlägget Rasister utförde nyårskonserten. Jag kritiserade kommentatorn CamiIla Lundberg för att hon med endast några få ord i slutet av TV -sändningen berättade om Wienfilharmonikernas fientliga inställning till kvinnliga musiker, som hade portats från medlemskap.
När jag skrev inlägget förutsatte jag att hon fått kännedom om detta i samband med att hon fått manuset till konserten.

Ack så fel jag hade. I går googlade jag Wienfilharmonikerna och hamnade på PI och P2:s hemsida Mitt i Musiken. Där kunde jag läsa ett inlägg som publicerades redan den 22 mars 2010!
Där står bl.a.: ”Under flera år var harpisten Charlotte Balzereit den enda kvinnan i orkestern, men hon fick inte synas i TV-bild, och hennes namn stod inte med i programmet. Musikbranschens folk i våra massmediakanaler visste alltså redan i fjol våras om att
Wienfilharmonikerna dominerades av mansgrisar som portade kollegor pga kön!

Vad är nu detta. Har vi inte kommit längre i synen på våra medmänniskor här i Sverige? Det må vara förlåtet om publiken aningslöst inget vet. Men att vårt branschfolk är så ryggradslösa att det prioriterar ”tradition” och tiger, eller åtminstone passivt döljer att professionella kvinnliga musiker förnedras på ett utstuderat sätt i en världsberömd orkester är uppseendeväckande.I och för sig är det inget nytt att män förtrycker kvinnor som hotar deras auktoritet eller
överglänser i skicklighet. Bara för att ta ett exempel:
Under andra världskriget fanns skickliga kvinnliga piloter som utförliga spaningsuppdrag. Men de fick aldrig delta i strid. Männens rykte som hjältar i luften fick icke naggas i kanten.

I Sverige är det förbjudet att i arbetslivet diskriminera på grund av kön (i privatlivet är det
fortfarande fullt tillåtet.. .).
Stockholmsfilharmonikerna skulle omedelbart fållas för diskriminering om man vägrade anställa en professionell musiker på grund av fel kön.
Jag vet inte hur lagen är skriven i Österrike. Men båda länderna är med i EU.

Det är kanske dags för våra EU-kommisionärer att uttala sig, dels EU:s regler om jämställdhet i arbetslivet, dels angående SVT:s agerande när man visar en stor orkester som ägnar sig åt öppen könsdiskriminering i TV:s nöjesprogram?

Indelningen av människor i första och andra klassens medborgare avskaffades officiellt i Sverige år 1921 då kvinnorna fick rösträtt.  Österrike har också allmän rösträtt. Men landet visar öppet inför världen på nyårsdagen sina mansgrisar på TV inför miljoners människor. Det känns inte rätt.
Vi bör betacka oss för sådana uppvisningar hädanefter.

———————————

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *