Svar från folkhälsomyndigheten

 

Den 15 mars skickade jag följande fråga till
folkhälsomyndigheten:
Går det att överdosera icke syntetiserad
cannabis för ett självmord?

Idag den 25 mars har jag fått följande svar:

Hej Gösta!

Det stämmer som du skriver att opioider finns i 95% av alla narkotikarelaterade dödsfall. De övriga 5% har vi tyvärr ingen uppgift om. Vi får data från Socialstyrelsens officiella dödsorsaksregister som i sin tur får data från Rättsmedicinalverket som utför alla rättsmedicinska analyser när det är misstänkta överdoser. Det är viktigt att komma ihåg att en stor andel av de som dör till följd av narkotika har använt flera olika substanser samtidigt så det är inte alltid helt enkelt att avgöra vilken substans som har orsakat dödsfallet (och ibland är det själva kombinationerna som är allra farligast).

Man kan inte likt opioider dö i en överdos via andningsdepression av cannabis eftersom det saknas cannabinoidreceptorer i hjärnstammen där andningen regleras. Cannabisbruk kan däremot, likt alla droger, bidra till dödsfall genom t ex olyckor och liknande. I dödsorsaksstatistiken ingår dock bara de fall där narkotika har en direkt koppling till dödsfallet. Har du fler frågor är det bäst att vända dig till Socialstyrelsen.

Ha en bra dag!
Med vänlig hälsning,
Mimmi Eriksson Tinghög
____________________________________

Mimmi Eriksson Tinghög
Utredare, PhD, Enheten för drogprevention
Avdelningen för livsvillkor och levnadsvanor
Folkhälsomyndigheten

– – – – – – – –
Länk till detta inlägg finns under
SIDOR – FOLHÄLSOMYNDIGHETEN
uppe till höger.

— – – – – – – –

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *