Uppsala Universitet: Bli intelligentare, covidvaxxa dig!

Pressmeddelande

17 januari 2024
Myrdalpriset 2023 till Mikael Elinder, Oscar Erixson och Mattias Öhman

Myrdalpriset 2023 tilldelas Mikael Elinder, Oscar Erixson och Mattias Öhman, Uppsala universitet, för artikeln ” Intelligens är kopplat till snabb vaccination mot covid-19, men behöver inte vara det!” som publicerades i tidskriften Ekonomisk Debatt nr 7, 2023.

Juryns motivering:

Covid-19-pandemin hade stor effekt på Sverige och pandemin orsakade en stor ekonomisk nedgång i den svenska såväl som den globala ekonomin. Även om Sverige i en internationell jämförelse har kommit relativt väl ut ur pandemin, är det bra att dra lärdomar som kan minska kostnaderna för samhället av en eventuell framtida pandemi.

Mikael Elinder, Oscar Erixson och Mattias Öhman visar att kognitiv förmåga var en viktig faktor för beslutet att vaccinera sig mot covid-19. Kognitiv förmåga är inte direkt observerbar men för män kan resultat på genomgångna mönstringstester användas. Dessa syftar till att mäta logiska, verbala och spatiala förmågor samt teknisk förståelse. Den prisbelönade studien visar att högre resultat på dessa test var associerade med påtagligt högre benägenhet att vaccinera sig mot Covid 19– utom i Uppsala. Uppsala sjukvårdsregion var den enda sjukvårdsregion i Sverige som skickade ut förbokade vaccinationstider till de som var 50 år och äldre. Resultaten i studien visar att förbokade tider var särskilt effektivt för att övervinna svårigheterna med vaccinationsbeslutet för personer med lägre kognitiv förmåga. Resultaten indikerar att om alla hade samma vaccinationsbeteende som personer med hög kognitiv förmåga skulle pandemin sannolikt ha upphört tidigare, med färre avlidna och med lägre kostnader för samhället.

Artikeln är välskriven med en tydlig linje och klar struktur och ger en tydlig beskrivning av data, metodval och resultat. Artikeln har viktiga policyimplikationer och bidrar på flera sätt till en informerad och nyanserad debatt.

Myrdalpriset delas ut varje år av Swedbank för att uppmärksamma årets bästa artikel i Nationalekonomiska Föreningens tidskrift Ekonomisk Debatt. I juryn ingår professor Anne Boschini, professor John Hassler, reporter Viktor Munkhammar, och Swedbanks chefekonom Mattias Persson, som också är juryns ordförande.

För mer information:
Mattias Persson, chefekonom, tfn +46 73 094 29 56,
Charlotte Nilsson, presskommunikatör, tfn 076-534 66 12

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *