HMS Göta Lejon Del 2

 

Inlägget ingår i serien Till Sjöss!, se under SIDOR till höger.

Hur får man tag i gamla kompisar från det militära? Inte så lätt kanske.
I brist på annat hade jag kommit på den geniala idén att googla på anropssignalen en kompis hade. Han var en ivrig radioamatör för fyrtiosju år sedan, så varför skulle han inte kunna vara det även idag?
Femtontusensjuhundra träffar på Google,
Det måste vara Bengt.
När jag ringde och pratade med frun på telefonnumret jag fått fram bekräftade hon att -javisst, han var telegrafist på 60-talet i flottan, men var på jobbet för tillfallet. Kunde han ringa upp?

Bengt ringde, och vi hade ett trevligt samtal i närmare en timme.
Vi pratade om gamla minnen från flottan. Vi hade varit kurskamrater, och också gått samtidigt på sjöbefälsskolan i Kalmar. Vi bytte adresser via mejl.

Någon vecka senare fick jag ytterligare ett mejl men då från Håkan Svensson med smeknamnet Slottis, också kurskamrat från flottan. Ett långt och trevligt brev. Krafs (dvs Bengt), Slottis och några kamrater till har under åren hållit kontakten med varandra.
Bortsett från Persson som bor utanför Gislaved har jag inte haft någon kontakt alls med kurskamraterna. Så det var verkligen en hisnande tidsresa som valsade genom kroppen när Slottis mejlade över ett antal foton jag aldrig sett  från tiden i flottan.

I inlägget om HMS Göta Lejon har jag lagt in några egna bilder, och med Slottis tillstånd kommer här några av hans bidrag. Han och jag var påmönstrade på kryssaren tillsammans med Hedström och Hellström.

Håkan Svensson in action i radiohytt ADA, Göta Lejon.

 

Håkan Svensson idag.

Göta lejon såldes 1971 till Chile och döptes om till Almirante La Torre. Som svensk kryssare hade hon haft camouflagemålning, men i Chile målades hon om och fick ljusgrå färg.

Almirante La Torre, f.d. Göta Lejon

 

I Valparaiso kom Håkan Svensson, som seglade i handelsflottan ca 20 år, över ett metallmärke med kryssarens symbol.

1986 såldes Almirante La Torre till ett taiwanesiskt företag för skrotning. Sverige har haft ytterligare en kryssare, HMS Tre Kronor, som togs ur bruk 1964.

Jag på permis hemma i Ensillre och kramar om syrran påsken 1964.


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *