Göteborg Radio SAG, SAX-presset

 

Inlägget ingår i serien Till Sjöss! Se under SIDOR till höger.

 

Foto via Håkan Svensson

I inlägget om Göteborg Radio  skrev jag kort om en tjänst som kustradiostationen tillhandahöll, SAX-presset. Det var nyheter i kortform med betoning på sjöfart och som sändes per telegrafi på kortvåg till svenska fartyg i handelsflottan världen över. Jag har sparat en utskrift och lägger in det här längst ner som ren kuriosa.
Göteborg Radio var närmast omöjlig att få in på kortvåg när man befann sig på Stilla Havet. Men runt Australiens kuster var det inga problem. Enligt gamla brev jag sparat så var vi på en kort resa mellan Sydney och Brisbane, dvs nära kusten, när jag tog emot detta press. Fartyget var Brostöms m/s Vegaland.

Ibland när mottagningsförhållande var perfekta och jag på gott humör laddade jag skrivmaskinen med 6-7 tunna pappersark med  karbonpapper mellan och skrev rakt av samtidigt som jag tog emot. Då gällde det att slå tangenterna hårt som f-n så den sista kopian längst bak också var läsbar. Man hade hört talas om rederier som hade stencileringsapparat, oj vilken lyx, men inte på Broströms, inte.

I utskriften nedan kan experten se att jag först gjort en kladd och därefter renskrivit. Morsesignalerna skiljer inte på små och stora bokstäver. När man tar emot första bokstaven på ett ord vet man inte om ordet bildar ett egennamn. En rak och direkt utskrift har alltså endast små bokstäver. Här nedan börjar alla egennamn med stor bokstav, alltså en renskrivning från kladd.
(Bengt Eriksson, en kurskompis i flottan, fick kritik av läraren för att han textade all mottagning med versaler (stora bokstäver). -Du kan aldrig komma upp i höga hastigheter, varnade läraren. Bengt bevisade motsatsen. Han var den förste av oss som tog första klassgränsen på 125 tecken per minut i mottagning, dvs mer än 2 tecken per sekund när han textade. Snyggt!)

Innehållet i det här SAX-presset är också intressant. Det ger en vink om att Sverige på sin tid var en stor sjöfartsnation med bl.a. stor produktion av nybyggen på svenska varv.
Vad kan vi skryta med idag? Export av ABBA-produkter?

Här kommer presset:

Presset den 10/10 1965

Middagsvädret: Stockholm 7 klart, Göteborg 9 klart, Malmö 10 klart, Sundsvall 6 mulet.

Lödöse Varf har fått beställning på två fartyg om vardera 4400 dwt. Sysselsättningen anses därmed tryggad till och med 1967. Beställare är kapten Björnqvist Scandinavian Motor Ship och skeppsredare Lars Johansson OT-rederierna Skärhamn.

För att samordna Sverige-informationen utomlands föreslås nytt topp organ i en utredning. Det blir i så fall ett samarbetskollegium sammansatt av Sveriges Radios utlandsavdelning, Svenska Turistförbundet, Exportföreningen, Handelsdepartementets utlandsavdelning och utrikesdepartementets informationsavdelning.

Det tionde nordiska skeppstekniska mötet som inleddes fredag, Ålborg Danmark har samlat rekord deltagare. I mötet deltar 300 representanter för de nordiska länderna och Västtyskland.

Under årets tre första kvartal var Sverige största leverantören av fartyg till Norge med 21 stycken på sammanlagt 1028000 dwt. Näst största leverantören var Japan med 11 fartyg.

Det 110ee lagtima stortinget öppnades lördag av kung Olav med ett trontal som var ett av de sista ”dokumenten” från regeringen Gerhardsen.

Ett norskt-svenskt sjukhus för 210 tbc-sjuka barn öppnas måndag Skoplje Jugoslavien. Uppbyggandet har skett i samarbete mellan norska och svenska hjälpmyndigheter.

En brytning mellan Rhodesia och England tycks nu vara ofrånkomlig. Rhodesias premiärminister Ian Smith har inte lyckats rubba brittiska regeringens inställning att vissa villkor måste uppfyllas innan man kan bevilja den självstyrande kolonin oavhängighet. Om Storbritannien sätter sin hotelse i verket och genomdriver vissa ekonomiska sanktioner blir detta ett allvarligt ekonomiskt avbräck för Rhodesia.

För tredje dagen i följd brann det lördag i ShelIs oljeanläggningar i Lacarna Cypern. Två personer, misstänkta för att ha placerat tidsinställda bomber i cisternerna anhållna.

Fyra hundra kandidater väljs söndag till turkiska nationalförsamlingen för andra gången sedan 1960. Huvudkonkurrenter är rättspartiet och republikanska folkpartiet. Nytt parti är arbetarpartiet som fört en framgångsrik valkampanj.

Två sjuttonåriga amerikanska ynglingar har avlidit av skadorna de ådragit sig under fotbollsspel. Den ene ådrog sig hjärnblödning och den andre tre brott på skallbasen.

Sport: Handboll allsvenskan Saab-Hallby 21-21.

 

————————-

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *