Första besöken i Rotterdam – vilken hamn!

m/s FENRIS var en styckegodsare som – tiden jag var där – fraktade pappersmassa till kontinenten från svenska hamnar. På några få månader hann vi besöka följande hamnar, håll i er nu:
Svartvik (påmönstring början okt 1962) – Rotterdam – Väja – Rotterdam – Svartvik – Karlsborg – Holmsund – Husum – Gävle – Calais – Karlsborg – Gävle – Antwerpen – Gävle (avmönstring vid jultid 1962).

m/s Fenris

Här två brev från Rotterdam:

Onsdag 10 okt. 1962
Hej på er igen!

Ja, nu har vi kommit till Rotterdam, och vilket Rotterdam sedan! En hamn med inneliggande flera hundra båtar från hela världen. Dygnet runt är det ständigt någon som kommer in eller ut.
Själva Rotterdam ligger 20 minuters väg från vår båt, då kommer man till utkanten av stan. Sen kan man gå timme efter timme utan att komma till den andra ändan av stan.

Hamnarbettare i Rotterdam

Jag har inte kommit in i centrum än för det är för påfrestande att gå så långt. Men det är en vacker stad sjudande trafik av fordon och människor dygnet om.
Är ledig mellan ett och tre var dag, så jag kan gå in och småhandla lite då. Har köpt en träsko med lampa, som jag ska skicka hem när vi kommer till Sverige. Så har jag köpt ett par arbetsskor, men dom är inte sköna att gå i.

Holländarna är verkligen trevliga. Nattvakten som går här, han DISKAR efter dom som har fest i mässen på nätterna. Han har så gott om tid, säger han. Så väcker han mig en halvtimme senare i stället. Det är väl snällt? Och det är inte så lite disk heller.
Var på bio i förrgår kväll, det var Kanonerna på Navarone.”En festlig och spännande film. Cinerama, stor bild alltså, färg och stereoåtergivning, så man precis satt inne i duken och hörde kommandona och alla andra ljud till höger och vänster om en.

Slog av klackarna på finskorna i en trappa. Jag lämnade in dem på en verkstad och bad att få dem ditsatta tills idag. Det skulle kosta 60 cent! Ungefär sjuttio öre! Billigt va? Vad tar dom för det i Sverige? I går kväll skulle jag gå in till stan, men jag blev så trött i benen efter en stund. Jag gick in på en krog och satt där hela kvällen igenom. Gjorde av med ca fem svenska kronor. Jag vet alltså vad jag gör.
Har också köpt japanska tofflor, ja sådana som Anders hade från Gaza. Men de hör är vita med blå plastrem. Sköna att gå i.

När jag for hemifrån hade jag ca 70 kronor med mig. 50 kr är kvar, och dom ska jag skicka hem. Kanske jag tar ut lite och skickar mer alltså. Men jag kan garantera att ni vill ha hem presenter. Jag ska göra mitt bästa så jag kan skicka hem. Men det blir bara träskon första gången. Sen finns det en specialaffär som gör riktiga träskor, men är rädd dom kostar. Men dom är skojiga.

Hamnen är förskräckligt stor. Som jämförelse kan jag nämna, att där vi ligger, vid vår kaj, ställer man sig där och tittar mot grindarna vid ingången, så går vanliga järnvägsrälsar ihop när man tittar framöver. Och det är vår ynkliga kaj bland massor av andra! Det ligger förstås flera båtar vid samma kaj.

Byxor har jag inte råd köpa än. Skorna kostar pengar, och jag tog ut bara 50 gulden.

PS. Det finns ingen likhet mellan den här båten och den förra. Helt annat med besättningen. Här har dom fågelböcker ooh studerar fåglar som kommer på båten, det finns intressen här. Flera alltså. Arabrittsintresset var ju bara ett. Trivs hittills ganska bra med förhållandena. DS.

Rotterdamska hälsningar från storebror Gösta.

– – –

Andra brevet:

Rotterdam den 24 okt 1962, varmt och soligt men molnigt.

Hejl

Ja, nu har vi kommit till Rotterdam för andra gången. Vi är på exakt samma kajplats s0m förra gången. Nu efter Rotterdam går VK troligen till Sverige, kanske Sundsvall, och sedan till Calais i Frankrike. Hoppas att vi går dit, så jag får se Frankrike också. Ni har väl fått paketet och pengarna jag skickade från Väja. Hoppas ni blev glada.
Har bara tagit ut 10 gulden så den här gången blir det inget krogbesök.
Nu mellan ett och tre var jag och kockeleven till stan och köpte biobiljetter till en föreställning som börjar klockan sju.
Vi äter middag klockan fem, så jag får sno på med disken, så vi hinner upp i tid. Men det går bio klockan halv nio också, så det är två föreställningar. Kockeleven mönstrade på i Vivstavarv och är nybörjare på sjön. Han kommer från Hede i Härjedalen, så det är en riktig ”same”. Han är född april 1946, så jag är inte yngst på båten längre.

Har ni hört att sveabåten Ring kolliderat i Elbe och sjunkit? Det var en så där riktigt gammal skorv. Alla klarade sig visst som tur var. Har ingenting nytt att skriva om mer, så jag får sluta nu. Ville bara skriva och tala om att det är bara gott ombord.

Hej då länge Från storebror Gösta.

Flodpråmar i Rotterdams hamn

 

Inlägger ingår i serien Till Sjöss! Se länkar under SIDOR
uppe till höger.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *