En hårresande historia på väg mot Calais

 

m/s Fenris

Året är 1962. Jag har mönstrat som mässkalle på m/s Fenris. Här ett av alla brev jag skickade hem under sjömanstiden:

Ganska lugnt på sjön, den 12/11 1962, Fenris, ganska milt och skönt.

Hej på er!

Ja, nu är vi snart i Calais, vi kommer dit i morgon kväll. Det ska bli spännande se hur det ser ut där. Är färdig för dagen nu, så jag skriver några rader.

Det är bara prima liv, som jag sa i telefon när jag ringde från Gävle.
Ifrån Svartvik som vi lämnade dagen efter att jag farit tillbaka till båten, gick vi till Karlsborg, inte Husum som var bestämt.
I Karlsborg var det som på andra platser, men det var kyligare och det blåste snålt. Det var alltså ingen gästvänlig plats. Men på bio var jag och kockeleven och den nye jungmannen som mönstrat på i Vivstavarv. Vaxdockan hette filmen och var festlig men utan innehåll. En svensk film med bl.a. Tor Isedal.
Sedan gick färden till Holmsund, en bit utanför Umeå. Därefter Husum och Gävle. Sedan var det dags för kurs mot Calais.

Souvenir från Calais

Ja, vad ska man skriva, maskinerna dundrar, propellern snurrar, Allt är som vanligt när vi gick ut från Kiel i morse ut på Nordsjön. En flott jagare fräste förbi oss. Tysk var den visst. När vi var i Karlsborg var det kolmörkt kl. 16.15! Så det är lite skillnad nu på sydligare latituder.

Motorman Hammar, en göteborgare, har klippt mig och dom flesta här i akter. Han klipper inte en enda midskepps. Befälet gör anspråk på mässflickan och städerskan, det tål vi inte här i akter. Dom är väl lika fria som någon annan?

Midskepps såg att vi var klippta. Hammar sa till mässflickan att han var kombinerad herr- och damfrisör. . Hon nappade utan befälets vetskap.
Det mest spännande är att Hammar inte har NAGON SOM HELST UTBILDNING! Den token åtog sig att klippa på hennes begäran. Hon sa i förbigående en gång att hon skulle gärna betala en tia för att få sitt långa hår bortklippt.

Hammar lovade att han skulle fixa hennes hår. men han hade alla grejorna i akter och ville inte släpa allt till midskepps. Hon fick komma till hans hytt och bli klippt där.
Hon gick dit.
Han klippte och la upp hennes hår så gott han kunde. Han pratade och pratade så hon inte märkte hur fumlig han var.
Till slut hade han rullat upp håret i papiljotter som hon haft med.

Hela akter höll andan, befälet hade fått nys om saken. De visste ju inte om att han inte var damfrisör. Men de hade sina misstankar. Det syntes. Skulle allt gå som smort?
Göteborgaren tog bort papiljotterna på kvällen och kammade ut håret. Han sa att han hade klippt på ett visst sätt för att det skulle klä henne. Och det gick vägenl
Alla i akter pustade ut. Hon godtog klippningen. Så tokigt är det inte i alla fall. Att han vågade sig på att klippa en tjej!
Efteråt sa Hammar att han varit nervös när han skulle klippa bort det långa håret. Men det gick ju ganska bra.
Hela idén och tanken var i alla fall att låta en av flickorna gå till akter och befälet skulle få reda på det och bli förbannade. Men inget kunna göra.
1-0 till akterns besättning.

Tilläggas bör att befälet är som hökar o flickorna bara vänder näsan åt akter, Dom blir svartsjuka på en gång. Flickorna får inte gå akterut, dom håller flickorna sällskap dygnet runt. Mässflickan berättade för mej att hon verkligen ville sova ut en ordentligt, för hon har alltid någon som hälsar på. När hon gick till akter och kom utom synhåll för befälet, gissar vi att det var krut och avund i befälet, mordiska blickar.
Hammar sa att förstemaskinisten hade glott på honom i maskin så han trodde ögonen skulle sprängas på honom. Det var strax efter klippningen hade skett.
Flickan fick inte alls några obehagliga minnen från akter, sade bara att pojkarna var snälla och väluppfostrade. Det retar befälet ännu mer.

Nej godnatt, måste sova nu.

Tisdag. Vi har kommit till Calais. Det har regnat i massor, så vi är mottagna på vanligt sätt. Det är kul att höra franskan när fransmännen pratar. Har hittills sett att dom har knäbyxor, golfbyxor rättare sagt, med basker på snedden. Dom ser roliga ut.
Annars ser bebyggelsen ut som i Holland, med TV-master på vartenda hus.
I kväll ska vi gå och se oss om här, så man har lite roligt framför sig. Fick .brev från er, tack ska ni ha! Skriver väl snart igen, med en ny rapport till er.

Hej hej från storebror Gösta.

 

Inlägget ingår i serien Till Sjöss! Se län uppe till höger under SIDOR.

 

– – – – – – – – – – – – – – –

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *