I väntan på FLOTTAN

I väntan på att försöka få stamanställning i Flottan och  få  både  telegrafistutbildning och värnplikten gjord, jobbade jag på ett par båtar för att känna på sjömanslivet.
(Det var att bli telegrafist i handelsflottan som lockade, inte bli militär!)
Här nedan är sista brevet hem från m/s Fenris där jag var anställd som ekonomibiträde, ”mässkalle”.

Min skrivmaskin fabrikat Erika fick jag av min morbror Ruben. Den hade jag med på Fenris och i flottan. På den skrev jag ofta brev hem.  När jag sen gick ut i handelsflottan efter utbildningen ingick skrivmaskin i jobbet.
Brevet nedan skrev jag för hand sängliggande i begynnande influensa.

Karlsborg onsdag 28/11 -62

Hej!
Skriver brev för hand för omväxlings skull.
Jag mönstrar nog av efter Antwerpen. Anledning: Jag vill så gärna fira julen hemma hos familjen. Det är viktigast. Sen blir det bökigt och joxigt för en mässkalle att jobba hela julen.
Stannar jag, får jag jobba varenda dag hela julen igenom. Alla måste ju ha mat. Sen blir det så hemskt med disk. Det blir väl inte bara gröt förmodar jag. Och alla kommer nog att fira julen med hjälp av flaskan, och mässen blir ju inte snyggare av det.

Har varit sjuk ett par dar i början i början av influensa, men andrestyrman gav mej influensapulver så jag blev sjuk bara i tre dar. Idag är tredje dagen. Är matt efter febern, tänkte jobba men efter morronkaffet orkade jag inte mer så jag gick till överstyrman. Jag fick lägga mej och ta igen mej tills i morgon. En jungman har mässen istället för mej.

Det är obeskrivligt vackert här uppe, Klockan elva gick jag upp på däck och tittade. Solen var nätt och jämt ovanför havshorisonten och var alldeles röd. Det är isflak över hela havet utspritt, som speglar sig i solen. Det är snyggt.

Har rökt som en skorsten sen jag var hem, men jag slutar i och med att jag mönstrar av. Jag vet att jag kan, för jag har gjort ett test. Var utan röka i 3-4 dar och det gick hur bra som helst.

Det blir väl en annan båt efter jul som går i nordsjötrafik. Jag kan väl inte gå på värmen om jag får besked från FLOTTAN att jag ska vara med i uttagningarna i april. kommer jag inte in, tar jag en stor båt och skramlar ihop tusen spänn och försöker på en telegrafistskola.
Sådeså.

Kära första adventshälsningar till mor, Folke, Sonja och Arvid + Jonssons från
/Gösta

– – – – – – – – –

Så långt brevet. Jag mönstrade av i Gävle strax före jul. Betalningen för taxiresan mellan hamnen och järnvägsstationen har blivit ett oförglömligt minne.
Stadd vid kassa och världsvan, jag hade ju varit utomlands och sett världen, skulle jag betala taxichauffören  för resan.  Jag tog fram en tia och klämde ur mig:
– Du kan behålla växeln.
Chauffören blängde:
– TÄNK PÅ ATT JAG SKA BETALA SKATT FÖR DRICKSEN!
Resan hade gått på nio kronor och nittio öre.

– – – – – – –

Om mina vidare äventyr som sjöman kan du läsa om i serien Till Sjöss! Se länkar uppe till höger under SIDOR.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – –

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *