Taxeringskalendern får nytt utseende

Inlägget publicerades första gången år 2012 på min gamla blogg som är stängd.

Under senare år har allt kraftigare kritik framförts mot att bolagsstyrelser beviljat direktörer i de högsta skikten orimligt höga löner och bonusar. Efter ett snabbt remissförfarande tar riksdagen idag beslut som löser problemet.

Den starka kritik som på senare tid framförts om de många gånger orimligt höga löner och bonusar som beviljats av bolagsstyrelser till direktörer i de högsta skicken, har som bekant fått starkt stöd av finansministern. Hon beställde nyligen en snabbutredning om orsaken till problemen och framtagande av förslag till åtgärder.

En enig riksdag tar idag beslut om förändringar i taxeringskalendern.
Utredningen som ligger till grund för beslutet bygger på att bolagsstyrelser i allmänhet har svårt att bedöma innebörden av olika beloppsangivelser. Den naturliga kopplingen lön – prestation har heller inte visat sig längre fungera anser utredningen. Den pekar även på att problemet inte bara gäller bolag i näringslivet, utan det har även trängt in i riksdagshuset där de enskilda ledamöterna ibland inte kan skilja mellan olika storheter. Utredningens snabbenkät visade exempelvis att 48 % av de tillfrågade inte visste hur många nollor som ingår i en miljon resp. miljard.

Historikern Herman Lindqvist har tagit fram problemets lösning. Under högmedeltiden bar en person med ställning och pondus i samhället skor med långa spetsar, snabelskorJu högre ställning personen hade, ju längre spets på skorna. Detta återinförs nu och skall följas strikt enligt den nya lagen.
Taxeringskalendern får förutom kolumner för inkomster även kolumner för spetslängd och färg på skorna..

Lagen innebär exempelvis att Nordeas vd Christian Clausen som har årsinkomsten 28,5 miljoner kr skall bära skor med längden 28,5 m, alternativt välja pistagegröna skor i valfri längd. Följer han inte den nya lagen kan vem som helst anmäla honom till Allmänna Reklamationsnämnden som avgör ärendet. Vid fällande dom bortfaller optionsrätten och angiven spetslängd blir tvingande, i detta fall 28,5 meter.

Systemet blir självreglerande. Syftet med lagen är att man hellre går ner i lön än tvingas skylta med färgglada eller långa skor.
I tabellen nedan kan du själv se färg alternativt  skolängd din granne eller du själv ska bära enligt den nya lagen som träder ikraft idag. Tabellen bygger på en normal person med skostorlek 42 (=skolängd 32 cm) och en årslön på 300000 kr. Omräkningsfaktor 0,0001 (10-4).


Bild: Inkomsttabell med skolängd, och färg (option)


Bild: Skor på 1300-talet. Ju högre status, desto längre spets.

Bild: Här den klassiska modellen med uppsvängd skospets. Denna modell är lösningen för verkligt rika då spetsen kan snurras upp i en rulle.

Den enda remissinstans som avvisat utredningens förslag var vårdförbundet som påpekar att pistagegröna foppatofflor redan är vanliga inom vården och förbundet varnar för risken att arbetsgivare skulle kunna ersätta löneökning med färgglada tofflor. Då skulle  utredningen kunna ge motsatt effekt än den avsedda menar förbundet.

Historikern Herman Lindqvist som varit adjungerad i utredningen påpekar sist i beslutsunderlaget att om ämnet historia inte fått en så undanskymd plats i dagens svenska skolor, hade detta problem varit löst för länge sedan.

– – – – – – – – – – – – —

Inlägget finns under DITT OCH DATT, se under SIDOR uppe till höger.

– – – – – – – – – –

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *